Wat zijn humussubstanties?

Doordat humus een verzameling van verschillende organische stoffen is wordt ook wel de verzamelnaam humussubstanties gebruikt. Humus is een natuurlijke stof en komt voor in zowel de bodem (modder/turf, bruine kool, sedimenten) als in het water.

Humussubstanties kunnen verdeeld worden in drie verschillende componenten, gebaseerd op hun oplosbaarheid;

  • Humus(zuur): het component van humus dat niet oplosbaar is in water met een zeer lage pH waarde, maar wordt oplosbaar als de pH stijgt. Door een uniek proces hebben wij de humuszuur wel oplosbaar weten te maken.
  • Fulvinezuur: het component van humus dat oplosbaar is bij elke pH waarde.
  • Humin: het component van humus dat onoplosbaar is in water bij elke pH waarde.

De precieze structuur en eigenschappen van humussubstanties zijn erg afhankelijk van de bron waaruit het geïsoleerd is en de methode die hierbij gebruikt wordt.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten
International Humic Substances Society

Niet alle humus- en fulvinezuur producten die je in de markt tegenkomt zijn hetzelfde, wat voor veel verwarring kan zorgen. Want hoe weet je nu welk gehalte aan humus- en fulvinezuur het betreffende product heeft? Bijvoorbeeld de percentages aan fulvinezuur kunnen onderling sterk verschillen.

Daarom is het belangrijk om via een duidelijke standaard voor laboratoriumtests de verwarring te verminderen, die wordt veroorzaakt door de verschillende methoden die in het verleden zijn gebruikt om humusproducten te kwalificeren.

De International Humic Substances Society stelt vast dat de claims met betrekking tot het gehalte aan humus en fulvinezuur zijn geverifieerd met behulp van wetenschappelijke gestandaardiseerde procedures.

Wij houden ervan om duidelijk te zijn!
Daarom zijn onze producten getest en gecertificeerd door de IHSS test methode.
En daar zijn we bij Humic Solution (onderdeel van BioAg Europe) trots op!

Nog zoveel te vertellen over deze organische stoffen

Omdat er nog zoveel meer te vertellen is over humus- en fulvinezuur verwijzen wij je graag naar dit informatieve kennisplatform.