Humus(zuur) is een organische stof in de bodem en is belangrijk voor de bodemvruchtbaarheid en de plant. Sterke organische verbindingen worden door micro-organismen afgebroken en omgezet tot humus, dit noemen wij humificatie. Doordat humus een verzameling van verschillende organische stoffen is wordt ook wel de naam humussubstanties gebruikt.

Humificatie is een proces dat zeer langzaam gaat, veel langzamer dan bijvoorbeeld het maken van compost. Het duurt minimaal 6-12 maanden om een humus(zuur) achtige substantie als compost te maken, maar in de natuur duurt de vorming van een humus(zuur)laag veel langer. Sommige humuslagen zijn al 40 miljoen jaar geleden ontstaan, deze kunnen 2 a 3 meter dik zijn en zitten 2 a 3 meter diep in de bodem.

Humus(zuur) komt in de natuur zowel voor in de bodem (modder/turf, bruine kool en sedimenten), als in het water, (voorheen zelf in ons drinkwater). De vorming van humussubstanties gebeurt door de biodegradatie van dood organisch materiaal (verteerde plantenresten). Dit proces wordt humificatie genoemd. De humus(zuur) die wij gebruiken in Oregon komt uit een humus(zuur)laag van 40 miljoen jaar oud, die is ontstaan in de krijttijd.

Belangrijke kenmerken van humus(zuur) zijn:
– Een hoog moleculair gewicht
– De kleur is donkerbruin tot zwart

Een vuistregel over de kwaliteit van humus(zuur) is: hoe ouder hoe beter.
Onze producten met humuszuur