Eet je darmen gezond, breinsupplementen, leer denken met je darmen….. allemaal termen die je veel hoort en die ook kloppen. Voeding, leefstijl en psychische invloeden zijn belangrijk voor de communicatie tussen je darmen en je hersenen, en volgens velen, het recept om de balans in je lichaam te herstellen en gezonder te worden. Elke maand komen er baanbrekende publicaties over de relatie tussen onze hersenen en onze darmen.

Wat hebben ze gemeen?

Beide hebben invloed op ons autonome zenuwstelsel wat onder andere via het immuunsysteem gaat. In je darmen bevinden zich meer dan 100 miljoen cellen, waarvan een groot gedeelte ook van invloed zijn op je immuunsysteem. De cellen in je darmen staan direct en indirect in verbinding met de cellen in je hersenen. Dit informatiesysteem loopt vaak via je immuunsysteem wanneer er bijvoorbeeld ontstekingen of een teveel aan lichaamsvreemde parasieten, bacteriën en schimmels zijn. Dankzij onder andere neurotransmitters (informatiesysteem van je zenuwstelsel) wordt er doorgegeven wat er aan de hand is in je darmen, maar door de verbinding van de cellen kan de invloed hiervan enorm zijn door de seintjes in je hersenen.

Je kent het wel, dat gevoel in je buik als iets spannend is, vlinders in je buik. Dit is een mooi voorbeeld van de communicatie tussen je darm en hersenen. In de darmen vindt de productie van neurotransmitters zoals serotonine plaats. Deze neurotransmitters kunnen onder andere via de zwevende zenuw signalen (directe zenuwverbinding tussen de darmen en de hersenen) worden afgeven aan de hersenen, waardoor bijvoorbeeld je stemming wordt beïnvloed. Uiteindelijk beïnvloeden je darmen een heleboel en communiceren ze vaak en veel.

Invloed van gifstoffen:

Nu je begrijpt hoe de darmen met je hersenen communiceren is de term… je bent wat je eet wel erg belangrijk geworden. Onbewust krijgen we op dagelijkse basis veel gifstoffen binnen via de lucht, maar vooral via onze voeding. Je voeding wordt verteerd in je darmen waardoor de gifstoffen direct toegang kunnen hebben tot je cellen en dus ook je zenuwcellen. Deze gifstoffen stappelen zich op waardoor een overbelasting kan ontstaan op je zenuwstelsel. Het leidt vaak naar verschillende ziektes. De laatste tijd zijn hier veel onderzoeken naar gedaan en wetenschappers zien een duidelijk verband hierin met hersenaandoeningen. Wat nu wellicht begrijpelijker is nu je weet hoe veel de hersenen en darmen met elkaar communiceren. Helaas krijgen we nou eenmaal gifstoffen binnen, ook wanneer je goed oplet. Het goede nieuws is namelijk dat je er wel wat aan kunt doen! Deze opgestapelde gifstoffen kunnen worden afgebroken/opgeruimd via o.a. detoxen.

Let op: niet elke stof/product is altijd de juiste om mee te detoxen voor gifstoffen, laat je hierin altijd goed adviseren.

Invloed op je immuunsysteem

Zoals eerder benoemd bevindt een groot gedeelte van je immuunsysteem zich in de darmen. De darmwand en het darmslijmvlies bevatten belangrijke onderdelen van het immuunsysteem. Het darmslijmvlies en de doorlaatbaarheid van de darm worden beïnvloed door de darmflora (bacteriën, gisten etc). Darmflora kan je onderhouden/verbeteren door de juiste voeding, aangevuld met de juiste supplementen (indien nodig). Voeding verandert namelijk de samenstelling van je darmbacteriën.


Gezonder oud worden door gezonde darmen

We weten dat de microben in onze darmen onze emoties en intuïtie beïnvloeden en dus ook onze beslissingen. Wat we eten en waar we leven speelt allemaal mee in het ontwikkelen en scherp stellen van onze emotie-gegenereerde circuits. Een goede balans van beweging, aanvullende voedingssupplementen, rust, weinig stress en een gebalanceerd en gezond voedingspatroon zijn de bouwstenen voor gezonde darmen en dus gezonder oud worden.

Dus wat ga jij vandaag doen om je darmen gezonder te maken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie